Planowane projekty fundacji

Harambee 195

Harambee 195 to projekt podróżniczo-dobroczynny, którego główna część – podróż – będzie miała miejsce od 1 stycznia do 31 grudnia 2021 roku. Sławek Muturi odwiedzi, już po raz trzeci, wszystkie 195 krajów świata w ciągu 365 dni. Będzie to jednocześnie próba bicia rekordu Guinnessa w najszybszym odwiedzeniu wszystkich krajów świata.

Ciekawostką jest, że samo słowo harambee nie jest przez nas wymyślone. Pochodzi ono z języka suahili i oznacza dosłownie „ciągnąć razem”. W Kenii, gdzie suahili jest językiem urzędowym jest często używane przy różnego rodzaju akcjach dobroczynnych czy też jakimś innym wspólnym działaniu. W związku z tym idealnie pasuje też do tego projektu, a jako, że podróż zakłada odwiedzenie 195 krajów to ustalenie nazwy projektu nie było zbyt trudne. Tak powstało Harambee 195.

Podróż, oprócz rzecz jasna samego przejazdu, będzie też miała wymiar dobroczynny. Będzie ona pretekstem do zebrania funduszy na zakup mieszkań dla dorosłych wychowanków pieczy zastępczej.

Projekt 5/10/15

Projekt 5/10/15 umożliwia każdemu, niezależnie od zasobności jego portfela, włączenie się w akcję i wspieranie Fundacji Fridomia w jej głównym celu – zgromadzenia portfela 195 mieszkań dla dorosłych wychowanków pieczy zastępczej.

Dzięki tej akcji każdy będzie mógł wesprzeć projekt dowolną kwotą np. 1zł, 5zł, 10zł, 15zł za każdy przejechany przez Sławka kraj. Będzie to jednocześni

Licytacja 195

Licytacja 195 jest licytacją dobroczynną wspierającą główny cel Fundacji Fridomia t.j. zebranie funduszy na zakup mieszkań dla młodych dorosłych opuszczających pieczę zastępczą. W trakcie licytacji będziecie mogli wziąć udział aż w 195 różnych aukcjach, a licytowane przedmioty będą pochodziły ze wszystkich 195 krajów świata.

Licytacja 195 będzie się odbywała co roku w okresie między 19.5 (gdyż jest to liczba wszystkich krajów świata) a 29.5 (promowanym przez Sławka Muturi jako dzień wolności finansowej).